Stucwerk is misschien wel een van de oudste technieken die op muren en plafonds kan worden toegepast. Vandaag de dag wordt het nog bijzonder veel gebruikt om huizen, gebouwen en commerciële panden meer elegantie en warmte te geven.
Stucwerk is een soort materiaal dat verantwoordelijk is voor het bedekken van muren, plafonds en andere oppervlakken om een gladdere en helderdere textuur te verkrijgen, met als resultaat een effect dat erg lijkt op marmer. Het is een samenstelling die luxueuze, glanzende en zeer zachte textuur geeft en elke plek kan verfraaien. Stukadoor Utrecht weet daar alles van!
Oorsprong stucwerk
De oorsprong van stucwerk blijft een beetje onduidelijk, hoewel bekend is dat de term uit het Romeinse rijk komt. Aangenomen wordt dat het uiterlijk ervan verband hield met de grote ontwikkelingspracht en met datgene wat in de oudheid werd ervaren met de komst van de Renaissance. Veel van de Assyrische paleizen en de graven van belangrijke Griekse en Romeinse koningen maakten gebruik van een vergelijkbaar materiaal. De beschaving van Rome had wellicht de grootste invloed op de ontwikkeling van verschillende technieken en materialen, die evolueerden om het type stucwerk te verkrijgen dat tegenwoordig beschikbaar is.
Soorten stucwerk
Er zijn verschillende soorten stucwerk te vinden, waaronder:
• Koud stucwerk – dit is het type stucwerk dat zowel binnen als buiten het vaakst wordt gebruikt. Hiermee kunt u een oppervlak verkrijgen dat vrij is van onvolkomenheden.
• Imitatiestenen stucwerk: hiervoor moet het steenontwerp van tevoren worden getekend.
• Hot-coated – dit is een goede coating speciaal voor buiten en de transparantie is afhankelijk van de gebruikte kleur.
• Gepleisterd in afgeplatte Tiroler geeft een mooiere uitstraling en heeft een grotere duurzaamheid.
• Beierse Tiroler pleister is basecoated en kan worden aangebracht op muren die eerder met latex zijn geverfd om de textuur en duurzaamheid te verbeteren.
• Gladde coating wordt veel gebruikt in binnenruimtes, het is goedkoper en het is ook veel gemakkelijker aan te brengen.
• Schrapen: het lijkt veel op glad maar verschilt doordat de laatste laag dikker moet zijn.
Type stucwerkclassificatie
Er is ook een ander type stucwerkclassificatie. Die ziet er als volgt uit:
• Klassiek stucwerk, ook wel traditioneel stucwerk genoemd en gemaakt met materialen die eeuwen geleden werden gebruikt zoals gips, marmer en kalk.
• Synthetisch stucwerk, een type stucwerk dat kan worden verkregen door een mix van materialen en chemische formules. Ze worden kant-en-klaar verkocht en hun samenstelling is gepatenteerd. Modern stucwerk van kunststof en kunstharsen zijn daar voorbeelden van en werken heel goed als een soort aflak die zelfs verf volledig kan vervangen.
Een deskundig bedrijf weer precies welk soort of type stucwerk past bij uw pand en wensen. Ervaren stukadoors Amsterdam hebben hart voor hun werk en staan u graag bij met raad en daad!