De waarde die een huis vertegenwoordigd is in de praktijk natuurlijk zeer aanzienlijk. Voor een groot deel van deze waarde moet er worden gekeken in de richting van de zogenaamde opstal. Het gaat hierbij dan concreet om de constructie waar een woning over beschikt. Met andere woorden, alles wat vast zit aan het pand valt onder deze noemer. Dat geldt dus niet voor de losse spullen die je bij een mogelijke verhuis mee zou kunnen nemen naar je volgende adres. Voor deze spullen geldt dat ze onder de inboedel vallen welke dus ook apart dient te worden verzekerd. Wil jij graag de waarde van je opstal zo optimaal mogelijk kunnen dekken? Dan is het alvast van belang om een opstalverzekering af te sluiten. De aandachtspunten waar je daarbij rekening mee moet houden zijn degene die je aantreft hieronder op deze pagina.
Wat is een opstalverzekering?
Laat ons om te beginnen al even kijken naar wat een opstalverzekering nu precies is. Het gaat hierbij zoals de naam al aangeeft om een verzekering waarmee je mogelijke schade aan de opstal van je woning indekt. Dergelijke schade kan op verschillende manieren ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze wordt veroorzaakt door een storm of door ander natuurgeweld. Daarnaast is het echter eveneens zo dat ze bijvoorbeeld het gevolg kan zijn van een brand of een explosie. Ongeacht de exacte oorzaak van de schade zal je er in de praktijk altijd op toe willen zien dat je voldoende bent ingedekt. Het laatste wat je namelijk wil is het dak boven je hoofd verliezen terwijl je ook nog eens voor een niet onaanzienlijke periode moet blijven een hypothecair krediet afbetalen.
Twee verschillende soorten opstalverzekeringen
In de praktijk is het zo dat de ene opstalverzekering de andere niet is. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen twee verschillende soorten mogelijkheden, namelijk:
- De extra uitgebreide opstalverzekering;
- De allrisk opstalverzekering;
In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen ervoor kiezen om de extra uitgebreide opstalverzekering af te sluiten. Dat is het gevolg van het feit dat deze verzekering eigenlijk al een niet onbehoorlijk aantal verschillende dekkingen voorziet. De enige dekking die daarbij ontbreekt is degene die tussenkomst verleent wanneer je zelf als verzekeringnemer de schade (per ongeluk) hebt veroorzaakt. Daarvoor ben je aangewezen op de allrisk. De dekkingen waar je bij de uitgebreide opstalverzekering al op kan rekenen zijn in ieder geval de volgende:
- Brand;
- Bliksem;
- Storm;
- Waterschade;
- Hagelschade;
Naast bovenstaande is ook schade als gevolg van hak- en breekwerk verzekerd. De enige dekking waar je dus bij de standaard extra uitgebreide opstalverzekering niet op kan rekenen is degene voor schade die je mogelijks zelf hebt veroorzaakt. Wil je er ook op kunnen rekenen dat dergelijke schade wordt gedekt door je verzekering? Dan zal je de keuze moeten maken om de duurdere allrisk af te sluiten. Uiteraard is dat iets waar je ook op financieel vlak grondig over na dient te denken.
Beschik je met een allrisk opstalverzekering over echt alle dekkingen?
De allrisk opstalverzekering is dus een verzekering die je voor je opstal kan afsluiten welke bovenop de hierboven aangehaalde dekkingen nog een extra dekking voorziet voor de schade die je zelf aanricht aan je opstal. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze de meerprijs die hiervoor in rekening wordt gebracht een brug te ver vinden. De kans dat je bovendien zelf structurele schade zal aanrichten aan je opstal is vrij klein. Uiteraard spreekt het voor zich dat dit wel een extra zekerheid is waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een dergelijke verzekering. Bedenk jezelf in ieder geval altijd goed of de extra premie voor jou de moeite wel of niet waard is.
Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen bij het afsluiten van de allrisk opstalverzekering heeft te maken met het feit of deze nu echt alle mogelijke risico’s indekt of niet. Dat is niet het geval. Je dient er immers in de praktijk nog rekening mee te houden dat er bepaalde extra, aanvullende verzekeringen op de markt zijn terug te vinden. Een bekend voorbeeld hiervan is de zogenaamde glasverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze schade aan bijvoorbeeld de ramen in je woning verzekert. Deze schade is niet standaard gedekt door een allrisk opstalverzekering. Let hiervoor op.
Waar rekening mee houden bij een opstalverzekering afsluiten?
Ben je van plan om een opstalverzekering af te sluiten? Dat is ontzettend interessant! Op deze manier zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat je voor jezelf een niet onbelangrijk vangnet creëert voor wanneer er zich mogelijks een ingrijpende gebeurtenis voordoet die over een significante impact beschikt op je opstal. Bij het afsluiten van een verzekering voor het dekken van schade aan je inboedel zijn er in ieder geval tal van verschillende zaken waar je aandachtig voor dient te zijn. Wat dit betreft moet je absoluut zeker rekening houden met de volgende factoren:
- Maak een keuze tussen de extra uitgebreide en allrisk opstalverzekeringen;
- Vergelijk de premies van deze verzekering tussen verschillende verzekeraars;
- Hou rekening met de zogenaamde herbouwwaarde van je woning;
Van cruciaal belang om rekening mee te houden is dat je bij een opstalverzekering altijd een correcte herbouwwaarde moet zien te bepalen. Met andere woorden, is er op een bepaald ogenblik sprake van totaal verlies van de constructie van je woning? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het de herbouwwaarde is die zal worden uitbetaald. Met deze waarde moet je dus uiteindelijk in staat zijn om je woning terug te bouwen zoals deze in het verleden is geweest. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze waarde zeer nauwkeurig dient te worden vastgesteld.
De opstalverzekering vergelijken? Zeker de moeite waard!
Besparen op je opstalverzekering door te snoeien in de dekkingen is in de praktijk nooit een goed idee te noemen, integendeel. Dit gezegd hebbende kan je de prijs van deze verzekering ook drukken door een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeraars die een dergelijke verzekering aanbieden. Op deze manier kan je doorgaans nog altijd rekenen op de interessantste verzekering voor je opstal, maar dan wel zonder dat je daarvoor een hoge premie dient te betalen. Het uitvoeren van een vergelijking kunnen we dus in ieder geval alleen maar aanraden.
Klik hier om onze site te bezoeken.